DIY Daisy shirt

4.7.2016

Paita kera kokonainen kukkaketo siihen painettuna, voi jukranpujut.
Tästä DIY-ideasta olen aivan fiiliksissä. Lopputuloksesta tuli niin superhieno, että tämä pomppaa kertaheitolla ykköseksi tuunaamieni asioiden listalla. Alkuperältään sangen tylsä musta paita suorastaan tihkuu nyt kesää, kun se sai osakseen pari hassua päivänkakkaraa. Tätä vinkintynkää en millään malttanut olla jakamatta ilosanomana eteenpäin, joten täältä pesee.


Paidan koristelua varten tarvitaan: t-paita, keltainen ja valkoinen kangasväri, kaksi "töpötintä" (onko noille olemassa joku nimikin? :-D), sakset /mattoveitsi ja jykevää kartonkia, joka ei lörpähdä heti kättelyssä. Karujen omakohtaisten kokemusten kautta annan vielä erittäin arvokkaan neuvon, jos tuunattavana paitana on tummempi yksilö. Ota PEITTÄVÄ kangasväri. Ai voi hyvänen aika minkä hermoromahduksen olin saada, kun ensimmäinen näköjään ei-peittävä keltainen värini ei seitsemänkään kerroksen jälkeen näkynyt kuin valoa vasten peilatessa. Tsekatkaa siis tosissaan, että putelissa on maininta hyvästä peittävyydestä!


STEP 1
Ensimmäisenä tehdään sabluunat, sekä terälehdille että kukan keskustalle omat. Googlen kuvahaku on pullollaan vaikka minkänäköistä apukuvaa, jos kukkaa ei halua piirtää itse.
Itse painanta aloitetaan keskustasta, jotta saadaan luotua efekti terälehtien kiinnittymisestä kukan keltaiseen osioon. Vielä ennen maalipurkkien avaamista paidan väliin on enemmän kuin suotavaa sujauttaa vanha lehti, ettei kuosi siirry paidan takapuolellekin. Varotoimenpiteen suoritettua voidaan siis napata keskustaa varten tehty ympyräsabluuna, jonka pitäisi kooltaan olla niin suuri, että se ylettyy terälehtisabluunan lehtien tyveen asti. Paidasta etsitään sopiva kohta aloitteluun, ja sabluunan läpi töpötellään keskusta. Suomeksi siis neljän kukan tekoa varten paita taitellaan tasan kahtia, ja mitataan keskitaitteesta kahden kokonaisen kukan leveys + yksi kokonainen väli + yksi puolikas väli. Omat kukkani olivat halkaisijaltaan 5cm ja väliin jätin sentin verran tyhjää. Näin ollen siis painoin ensimmäisen ympyräni 9cm päähän keskitaitteesta ympyrän keskipisteestä mitattuna, ja toisen 3cm päähän paidan keskitaitoksesta. Tässä vaiheessa paidan voi jo avata, ja lähempänä keskustaa olevasta pallerosta tehdä 6cm päähän kolmannen ja taas toisen 6 cm päähän sen neljännen kukan keskiosan. Alaspäin sama homma. Jos väri meinaa jäädä haaleaksi, niin pienen kuivahdushetken jälkeen voidaan lisätä toinen värikerros. Keskustojen annetaan kuivua hyvä tovi ennen toiseen vaiheeseen siirtymistä, jottei leviämisiä tapahdu. Malttia siis matkaan!


STEP 2
Kun keskustat ovat kauttaaltaan kuivuneet, voidaan siirtyä operoimaan terälehdet paitaan. Jälleen kerran siis sabluuna kiinni kankaaseen ja töpöttelemään. Sabluuna koitetaan ujuttaa paikoilleen siten, että keskusta vilkkaisi vähän joka suunnalta terälehden aukoista, jotta tämä olisi mahdollisimman keskellä. Kerros tai kaksi väriä pintaan jokaiseen kukkaan ja taas venaillaan hetki kuivumista.

STEP 3
Ensimmäisen terälehtikerroksen värien ollessa kuivuneita täydennetään kukka täyteen loistoonsa. Käytössä on sama sabluuna kuin edellisessä vaiheessa mutta tällä kertaa se on käytössä siten, että aukot tähdätään edellisessä vaiheessa jo tehtyjen terälehtien väliin. Eli aukoista näkyy pelkkää mustaa paitaa. Nuoleni koittavat hienosti havainnollistaa, kuinka sabluunaa pyöräytetään kerran. Apuvälineen oikein asennettuna töpötellään uudet terälehdet paikoilleen ja annetaan jälleen kuivua. Tällä kertaa täysin kuivaksi asti, jos aiemmin onkin ollut vähän malttamaton. *kröhöm*


STEP 4
Kaikkien kukkien komeillessa upeasti paikoillaan jättämättä pisaraakaan väriä sormeen niitä hipsuttaessa voidaan kaivaa esiin silitysrauta. Purkista kannattaa vielä tsekata ohje sekä paidasta sopiva lämpötila silittämiselle. Useimmiten kangasvärin kiinnitys aloitetaan sisäpuolelta, josta siirrytään (jos siirrytään) viimeiseksi kiinnittämään värit paidan ollessa oikein päinkin. Jälkimmäinen kannattaa tehdä tosi varovasti koko ajan vahtien tilannetta, ettei päivänkakkarat ota ja hyppää rautaan kiinni. Sitten eikun paita päälle ja menoksi!

Aina itse tuunatessa tai muuten vain askarrellessa kannattaa muistaa antaa armoa itselleen. Omat kukkasenikaan eivät todellakaan ole kaikki samannäköisiä, saatika edes missään määrin säntillisiä. Tämä tosin ainakin tässä tapauksessa on täydellisen okei, koska let's face it - todella harva luonnossa kasvava päivänkakkara on täydellisen symmetrinen. 

8 kommenttia

 1. Tosi onnistunut lopputulos ja näyttää ihan kaupasta ostetulta :D

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Itsekin olen kieltämättä harvinaisen hykertynyt lopputuloksesta :-D Suurkiitos kehuista!

   Poista
 3. oioi on tää kyllä upea! ig :ssä jo ihastelinkin ja ilo oli suuri kun huomasin tutoriaalin täällä blogin puolella. pakko kokeilla jotain vastaavanlaista itekin niin sais noi kangasvärit hyllyltä pölyttymästä. :D

  > kesayonunelmia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :-) *punastelee* Ehdottoman suositeltavaa on kaivaa viimeistään nyt se pölyhuisku esiin ja napata kangasvärit käyttöön!

   Poista
 4. Ihan älyttömän hieno paita! Pakko varmaan itsekin tällainen tehdä, koska rakastan päivänkakkaroita. ❤︎ Kuten edellisetkin kommentoijat ovat sanoneet: tosi upea ja ihan kuin kaupasta hankittu! (Paitsi, että itse tehty on aina parempi!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, ihan mahtavaa jos postaus inspiroi askartelemaan! Ja superiso kiitos kehuista :)

   Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.