Mitä vegaani laittaa pizzan päälle?

21.8.2016
Sen sijaan, että toteaisin parin viime viikon kuluneen taas (ylläriylläri) duunin sekä tällä kertaa myös flunssaamisen parissa, päätin kaivaa arkistojen kätköistä muutamat sapuskakuvat esiin. Kamera itseasiassa onkin viikon vai kaksi ennen tätä päivää lojunut visusti olkkarin hyllyköllä, kun koko tämä viikko on mennyt sohvan omana kropan vaatiessa ottamaan lepiä. Pikkuhiljaa parempaa kohti mennään, vaikka kuulostankin edelleen siltä kuin kärsisin pahemman luokan äänenmurroksesta. Sentään nyt jo ääntä lähtee toisin kuin alkuviikosta, joten mieluummin näin päin.


Silloin kasvisruokaan kokonaan hivuttautuessani uhrasin ajatuksen jos toisenkin täysin kasvipohjaiseen ruokavalioon ryhtymisestä, mutta kysymyksiä pulpahti yhden jos toisenkin verran päähäni. Yksi näistä oli, että mitä ihmettä sitä sitten laittaisi pizzaan sen tavanomaisen tomaatti-mozzarellatäytteen ja paksun juustokerroksen tilalle? Tähän kysymykseen heitin jonkin ajan kuluttua toisen kysymyksen bumerangina takaisin hetken tutkailtuani eri täytevinkkejä - mitä sitä nyt vege ei laittaisi pizzan päälle? Vain mielikuvitus kirjaimellisesti on rajana.


Sikäli jos tahtoo kunnolla hemmotella itseään, niin tämän herkun päällehän voi mättää vaikka ja mitä ja kuinka paljon tahansa. Vähempikin toki riittää, mutta pitkän ja rankan viikon päätteeksi ajattelin eräs kaunis kerta satsata antaumuksella ruoanlaittoon. Siispä kauppareissulla nappasin koriini pellillistä varten paprikaa, pari herkkusientä, miniluumutomaatteja, marinoitua tofua, Violifen pizzajuustoa, ananasta, mietoa pepperonia, tomaattimurskaa sekä omalta ikkunalaudalta vielä tuoreita yrttejä. Pohjaa varten tietysti tarvitaan vielä 2 dl vettä, loraus öljyä, puoli pakettia (kuiva)hiivaa, 4,5 dl vehnäjauhoja ja ripaus suolaa. Sikäli siis jos haluaa itse pohjan tehdä, itse vain tykkään paljon enemmän omin kätösin väsätystä taikinasta.


Pohjaa varten mitataan se pari desiä noin 42 asteista vettä, jonka saa näppärästi aikaan kiehauttamalla vedet vedenkeittimessä ja miksaamalla tätä kylmän veden kanssa. Kiehumista odotellessa voidaan sekoittaa jauhot ja kuivahiiva keskenään (taikka kädenlämpöinen vesi ja tuorehiiva!), vipata sekaan loput ainekset ja vaivata taikina tasaiseksi. Tiskialtaaseen voi tehdä lämpimän vesihauteen ja laittaa taikinan tänne liinan alle kohoamaan. Niin yksinkertaista ja mielestäni paljon paljon parempaa kuin valmiit pakastepohjat! Taikinan kohoamisen aikana onkin hyvin aikaa käsitellä täytteet. Kasvikset tietysti huuhdellaan ja pilkotaan haluamaansa muotoon, samaten tofu. Pizzajuusto raastetaan tavallisen juuston tavoin, kuten myöskään pizzan rakentamiseen tuskin tarvitaan sen kummempia ohjeita. Taikina vaan sileäksi, täytteet niskaan ja 225-asteiseen uuniin siksi aikaa, kunnes pohja näyttää kypsältä. Keskimäärin 20 minuutiksi siis.


Se joka sanoo, ettei vegaaniruoka voi olla hyvää, puhuu ihan höpöjä. Tosin voiko moinen mättöruoka koskaan ollakaan pahaa.

Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.