SYKSYINEN KURPITSAPIIRAS

30.10.2017

Pakko myöntää, että kurpitsapiiras oli mulle täysin uusi tuttavuus kaikin puolin. Taannoin mieleeni tuli kuitenkin ajatus moisen testaamisesta ja mikä olisikaan parempi ajoitus kurpitsapiiraalle kuin halloween - tuo syksyn kohokohta. Yritin etsiä mahdollisimman perinteisen kurpitsapiirakan ohjeen testattavaksi, jotta tietäisin mistä tässä todellisuudessa puhutaan. En halunnut minkään sortin variaatioita orkkisversiosta, vaan kunnon old fashioned pumpkin pien. 


Täytyy sanoa, että lopputulos yllätti todella. Oli tosi hauska maistaa piiraassa näinkin kurpitsaiset vibat, mutta maku oli silti suloisen makea sokerin ja siiparin ansiosta. Se mistä pidin eniten, oli täytteestä ihanasti läpi puskeva neilikan ja kanelin maku. Rakastan tuota comboa ihan hulluna ja tämä toi samalla kivasti syksyn (ja oikeastaan joulunkin) makuja piirakkaan. Kaikin puolin tää oli niin hauska tapaus, että mun oli aivan pakko vinkata resepti täälläkin. Nyt alkaa olla h-hetki ja itse halloween jo tosi lähellä, mutta koska piirakka valmistuu todella helposti ja nopeasti, niin tämän ehtii hyvin vielä pyöräyttämään pimeän halloweenillan iloksi. Kaiken lisäksi jos perustarvikkeet löytyy valmiina kotoa, ei kaupasta tarvitse hakea juuri muuta kuin kurpitsa. 


SYKSYINEN KURPITSAPIIRAS

POHJA
6 rkl (maidotonta) margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
4-6 rkl kylmää vettä

TÄYTE
n. 6,5 dl kurpitsapyreetä (ohje alla)
1/2 dl agavesiirappia
1/2 dl fariinisokeria
0,8 dl mantelimaitoa
1 rkl öljyä
2 1/2 rkl maissitärkkelystä
0,5 tl jauhettua kanelia
0,5 tl jauhettua neilikkaa
0,5 tl inkiväärijauhetta
0,5 tl jauhettua muskottipähkinää
1/4 tl suolaa

TEE NÄIN
Aloita piiraan teko pohjan valmistuksesta. Sekoita ensin keskenään jauhot ja suola. Lisää sekaan margariini nokareina ja nypi se käsin jauho-suolaseokseen. Lorauta lopuksi sekaan vettä sen verran, että taikinasta tulee helposti käsiteltävää. Muotoile taikinasta reilun sentin paksuinen levy, kääri sen kelmuun ja nosta jääkaappiin lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.

Pohjataikinan ollessa jääkaapissa aloita kurpitsapyreen tekeminen. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Halkaisen kurpitsa ja poista siemenet lusikan avulla. Itse käytin myskikurpitsaa, joka toimi mielestäni tosi kivasti tässä piiraassa. Siementen poistamisen jälkeen kuori ja pilko kurpitsa pieniksi paloiksi. Asettele palaset uunipellille ja paista noin 20 minuuttia (200 asteessa). Kurpitsapalojen kypsyttyä soseuta ne tasaiseksi massaksi. Surauta vielä kaikki täytteen ainekset keskenään joko blenderissä tai sauvasekoittimella. 

Pohjan levättyä tarpeeksi taputtele se käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kaada täyte pohjan päälle. Paista piirasta 175 asteessa noin tunnin verran, kunnes piirakan reunoilla oleva taikina on kullanruskea ja täytteeseen on ilmestynyt halkeamia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua. ☺


Löytyykö täältä kurpitsapiirakan ystäviä?

4 kommenttia

  1. Tosi ihanat kuvat ja toi piirakka näyttää kyllä hyvältä! Kurpitsaa en ole ikinä maistanut, mutta piirakan muodossa se vois olla kiva ottaa testiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos superisti kehuista! Jos näin on päässyt käymään, niin kannattaa ihmeessä testata kurpitsaa edes pienen piiraan muodossa :)

      Poista
  2. Näyttääpä hyvältä! Kurpitsapiiraat on vielä testaamatta, mutta pitäisi kyllä kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tälle ajatukselle näytän peukkua - mun mielestä kurpitsapiiras on ehdottomasti sellainen juttu, jota jokaisen pitää joskus maistaa :-D

      Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.