FIILIKSIÄ DETOX-KUURIN AJALTA JA JÄLKEEN

24.1.2018

Ohi on viiden päivä detox-kuuri! Ja olo on kuin voittajalla.
Lähdin kokeilemaan detoxia siksi, että oloni oli jo jonkin aikaa ollut jatkuvasti nuutunut ja väsynyt joulun, kaverin läksiäisten, vuodenvaihteen juhlinnan, flunssailun ja omien synttäreiden jäljiltä - kuten viime postauksessa jo sanoinkin. Halusin helpottaa kroppani työtä hankkiutua eroon kaikesta kuonasta ynnä muista myrkyistä ja hetken Googlailun jälkeen päädyin kokeilemaan tätä Petra Korven Heartbeats Detoxia (klikkaa!), koska se vaikutti parhaalta vaihtoehdolta just mulle. 

Kirjoitin puhelimeni muistioon joka päivältä vähän fiiliksiä, koska musta oli tosi mielenkiintoista seurata millaiseksi olo ja mieliala kehittyi näiden viiden päivän aikana. Bongasin Annika Ollilan blogista myös postauksen, jossa oli kirjattu päivien kuulumisia ja totesin tällaisen kertovan tosi hyvin millainen kuuri todellisuudessa voi olla eri tyypeillä. Halusin ehdottomasti tehdä omista muistiinpanoistakin postauksen ja jakaa omia kokemuksiani muille mahdollisesti tästä kiinnostuneille. 


1. PÄIVÄ
Ensimmäinen päivä meni yllättävän kivuttomasti, eikä mielitekoja ollut oikeastaan muita kuin kahvi. Mulla on tapana juoda joka aamu kuppi kahvia, joten tästä oli melko vaikea luopua viideksi päiväksi. Olo oli kuitenkin superinspiroitunut tästä uudesta haasteesta ja odotukset oli aika kovat. Väsäsin heti aamutuimaan hummuksen ja salaatinkastikkeen, sekä testasin ekoja reseptejä. Sitruunavesi oli melkoinen shokki, sillä vaikka kuinka sen joi pillin kanssa, ei etikan kauhealta maulta voinut välttyä.  Hyh! Pääsin lisäksi heti ekana päivänä varioimaan kuurin ainoaa epävegaanista reseptiä vegaaniseksi, kun aamupalalle oli tiedossa voimalättyjä. Ohjeen mukaan lättyihin kuului kananmuna, mutta onnistuin korvaamaan sen aika hyvin 1 ruokalusikallisella chia-siemeniä ja 3 ruokalusikallisella vettä. Tai ainakin mä sain ihan lettuja tällä kokoonpanolla aikaan. Päivä kului edellisten mukaan melko väsyneissä merkeissä ja illalla vielä sain kaverikseni päänsäryn. En tiedä oliko se puhtaasti kahvi(ttomuus)päänsärkyä, olinko juonut liian vähän vettä, vai oliko niskani niin jumissa, että se ilmeni pääkipuna. Huomasin kylläkin juoneeni ilmeisesti liian vähän päivän aikana illan janoisesta olosta päätellen, joten tämä varmasti oli yksi osasyy kipuiluun. Illalla painuin pehkuihin hyvissä ajoin väsyneen olon takia. 

2. PÄIVÄ
Aamulla oli melko nuutunut olo kuten viime aikoina on yleensäkin ollut, mutta päivän mittaan tunsin oloni jopa pirteäksi ensimmäistä kertaa aikoihin. Päänsärky lähti myös päivän kuluessa pois. Päivä piti sisällään melko jänniä käänteitä jäärata-autoilun muodossa ja varmasti tän ohella tapahtuneella extraulkoilulla oli positiivisia vaikutuksia vireystasoon. Tällä samalla reissulla piipahdin myös vanhempieni luona kylässä ja siellähän se eka kunnon haaste odottelikin jo - vastaleivotut pullat nökötti pellillä odottelemassa popsijaansa. Meikä naama yhtä vihreänä kuin välipalaomenani katseli muiden pullatalkoita, mutta pystyin pitämään näppini erossa noista herkuista, vaikka kovasti olisikin tehnyt mieli edes yhtä maistiaista. Kävin illalla ruokahimoissani (lue: pullahimoissani) itseni kanssa pääni sisällä keskustelun, että enkö tosiaankaan pärjää vaivaista viittä päivää vähän spessummalla ruokavaliolla. Tää jotenkin helpotti oloa tosi paljon. Muistin, miksi alunperin kuurin aloitinkin - helpottamaan kurjaa oloani - ja sain uutta puhtia jatkaa. Kyllä nyt vielä 3 päivää menee vaikka päällään seisten. Illalla nälän vaivatessa liian aikaisin vedetyn päivällissalaatin takia nappasin vielä yhden extraporkkanan, jonka avulla jaksoin odottaa aamuun asti.


3. PÄIVÄ 
Tää päivä jännitti mua etukäteen, sillä kolmannen päivän pitäisi olla se "pahin" kropan ollessa hämillään uudesta ruokavaliosta. Siltikin heräsin ekaa kertaa piiiitkiin aikoihin ennen yhdeksää ilman herätyskelloa siihen, ettei mua enää väsyttänyt ollenkaan. Whaat? Herätessä oli kylläkin kauhea nälkä ja ilmeisesti tästä johtuen olo oli melko heikko aamulenkillä, mutta silti fiilikseni oli tosi energinen ja hyvä. Lenkin jälkeen jopa sitruunavesi upposi ongelmitta ja testasin innolla upouutta marjakimaran ohjetta. Päivä sujui itseasiassa tosi hyvin eilen itseni kanssa käydyn keskutelun johdosta ja mut vallitsi jotenkin tosi rauhallinen olotila. Voittajafiilis oli jo nyt läsnä ja tunsin, että tuun niin selviämään tästä kunnialla. Mitään erityisiä ruokahimoja ei ollut mutta myönnän, että mua häiritsi se jatkuva pieni nälkä. Tai se, että olo ei missään vaiheessa ollut kylläinen. 

4. PÄIVÄ
Neljäs päivä oli kolmannen tapaan melko helppo. Sitruunavesi hulahti kitusiin nopeasti ja aamupalaletut tuntui jotenkin tosi luksukselta. Tänään oli aivan hillitön pakkanen, joten tän takia sieluni pikkuisen kiljui jotakin ihanaa ja lämmittävää sosekeittoa kylmien ruokien sijaan. Onneksi sentään vihreää teetä sai litkiä lämmittämään oloa ja sitä kuluikin kuppikaupalla. Mitään ruokaa ei  päivällä (ilta olikin eri juttu) oikeastaan tehnyt vieläkään mieli, sillä kroppa tuntui nyt jaksavan näillä hyvin. Ei kyllä sillä, päivä ei sisältänyt mitään ihmeellistä ohjelmaa ja lenkitkin koiran kanssa oli tosi lyhyitä tuon kelin takia. Meillä oli poikaystävän aka avomiehen kanssa tänään 7. vuosipäivä (kylläpä ajoitin hyvälle ajankohdalle tän kuurini), ja tän johdosta paistoin poikaystävälleni tämän toivoman pihvin ja lohkoperunat. Ei se pihvi, vaan niiden valkosipulilohkisten katselu teki vähän tiukkaa samalla, kun itse pupelsin salaattia. Hitto. Päivän aikana vaihdoin vielä snacksien paikkaa syömällä päivällä omenan ja illemmalla vihannestikut, koska hummus yksinkertaisesti ei enää maistunut mulle yhtään. Onneksi porkkanat sentään oli ihanan makeita ja rapsakoita (näihin jäi melkein himo!).


5. PÄIVÄ
Viitsisin ehkä väittää, että viides päivä oli mulle se haastavin. Samat lounassmoothiet ja päivällissalaatit alkoi tökkimään jo ihan huolella, ja haikeana katselin hedelmäkorin vieressä nököttävää paahtoleipäpussia. Mieleni teki kovasti jotakin muuta safkaa ja haaveilin salaa puoli päivää seuraavalle illalle suunnitelemastani nyhtökauraherkusta, mutta vielä hammasta purren vedin vikat kuurin ruoat naamariin. Saatoin ehkä kanssa katsoa jo valmiiksi, että mitä kampuksella on ruokana huomenna missäkin raflassa lounasaikaan ja päätin jo mihin suuntaan vetämään ekan, kunnon lämpimän ruoan melkein viikkoon. Illalla nälkä vaivasi aikamoisesti ja sänkyyn suuntasinkin tämän takia heti ysin jälkeen. Mua rehellisesti sapetti vähän kaikki nälän ja ruokahimojen takia, ja halusin päivän vaan olevan finito. Enää ei jaksanut kiinnostaa detoxin mukanaan tuomat hyvät asiat, kun mieliteot huusi päässä niin kovaa.

Vaikka ärsytys olikin vahvasti läsnä, oli samaan aikaan oloni (fyysisesti) loppupeleissä tosi hyvä. Ja tiedostin kyllä tämän, mutta jotenkin vain pääni sisällä oli liian kova meno päällä tän ottamiseksi kunnolla huomioon. Tänä päivänä myös tajusin sen, että en missään vaiheessa kokenut huonoa ja heikottavaa päivää, jonka yleensä pitäisi tulla kolmantena tai neljäntenä päivänä. Kysyin itseasiassa tästä oman kroppani "epätavallisesta" suhtautumisesta kuuriin myös Petralta, joka arveli samaa kuin minäkin - ehkäpä vegaaninen elämäntyylini helpotti jonkin verran, ettei kehoni joutunut kokemaan niin suurta muutosta mitä ehkä sekasyöjä olisi. Tietty tämä on vain yksi vaihtoehto monista muista mutta uskon, että tää on silti yksi jeesaava tekijä mahdollisten muiden juttujen ohella. 


KUURIN JÄLKEINEN PÄIVÄ
Herästyskello soi 5.30 ja parin torkun jälkeen laahustin suoraa päätä sille paahtoleipäpussille, jota olin koko eilisen tuijottanut kulmat kurtussa. Ja ai että, se muuten oli NIIN hyvää! Leipäpalan voimalla lähdin aamulenkille ja sen sekä muiden aamutoimien jälkeen keitin kahvia ja paahdoin muutaman leivän lisää paahtimessa suloisen rapeaksi. Olin ihan ikionnellinen tästä makunautinnosta ja kahvi maistui parhaimmalta ikinä. Vaikka heräsinkin anivarhain, karistettua unenrippeet pois olen ollut koko päivän täynnä virtaa kuin ilmapallo. Olo on vaan niin hyvä, kevyt, pirteä ja inspiroitunut. Ihan huisia! Kun vertaa fiilikseen ennen kuuria, jolloin olin 24/7 väsynyt ja kaikinpuolin rättipoikkipuhki, on ero aivan mieletön. Huomasin kanssa, että keskittymiskykyni on parantunut huomattavasti, kun huomiota ei vie jatkuva väsymys tai mikään muukaan häiriötekijä.

Hauskinta tässä oli ehkä se, että tosiaan himoitsin eilen kaikkea mahdollista - niin leipää, lohkoperunoita, kahvia, banaania kuin jotain suolaista naposteltavaakin. Entä tänään? Oli toki kiva saada muutakin ruokaa esimerkiksi kampuksella kuin mitä viime päivinä on vetänyt, mutta ei mun kyllä enää tee niin mahdottomasti mieli just niitä lohkoperunoita, joita vannoin tänään paistavani nyhtökauran kaveriksi. Laitoin juuri riisit tulille, koska mun mieliteot suolaisia perunoita kohtaan on tipotiessään. Nappasin myös pari palaa suklaata koulun jälkeen vain koska voin, mutta ei nekään olleet sittenkään niin ihmeellisiä. Ihan hullua.

Mitä opin detoxin aikana?
1. Ensinnäkin sen, että kyllä multa näköjään itsekuria ja tahdonlujuutta löytyy, jos vaan saan päähäni jotakin. Heikkoja hetkiä oli tosi monta, mutta selvisin niistä kaikista kunnialla. Hyvä minä!!
2. Käymään ajoissa nukkumaan. Saatoin hyvin mennä jo ysiltä sänkyyn, kun päivän vain tahtoi olevan ohi. Unirytmi siis korjaantui tässä samalla aika kätevästi!
3. Juomaan enemmän vettä. Mulla oli tavallista kovempi jano tän kuurin aikana varmaan just sen takia, että nesteet lähti kunnolla liikkeelle. Toivottavasti tää tapa hörpätä lasillinen vettä monta kertaa pitkin päivää jäisi tavaksi..
4. Detoxailun aikana kannattaa katsoa jotakin tosi ällöä sarjaa, kuten vaikka Bonesia. Ei muuten varmana nälkä vaivaa :-DEntä lähtisinkö hommaan uudelleen?
Todellakin. En kylläkään ihan heti, mutta varmasti aloitan detoxin vielä joskus uudestaan, jos olo alkaa olla yhtä huono mitä mulla oli viikko sitten. Mulla on vaan niin hyvä olo, että tän aikaansaavuttamiseksi uhratut viisi päivää oli kaiken tuskailun arvoisia. Ensi kerralla voisi mielenkiinnosta ottaa vaa'an lukemat huomioon, sillä tällä erää en ole yhtään tietoinen lähtikö esimerkiksi nesteitä kehosta niin paljon, että se näkyisi puntarissakin. Ihan vaan siis siksi, että en edes omista vaakaa. Tokikaan vaa'an lukemien muuttuminen ei ollut mulle mikään tavoite, vaan hyvä olo oli se juttu, jota detox-kuurilla hain. Ja se ainakin toteutui, joten lopputulos oli ihan 6/5!

Oletko sä koskaan kokeillut Detox-kuuria? 

12 kommenttia

 1. Tällaiset ei oo koskaan oikein ollu mun juttu, mut täytyy kyl laittaa kirjanmerkki tähän postaukseen, sillä kiinnostuin aiheesta. Varmasti tuun kokeilemaan sitten kun ite saan hankittua blenderin :D Tosi hyvin toteutit tän postauksen ja oli kyl kiva lukee sun ajatuksia, fiiliksiä noilta päiviltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan supermahtavaa kuulla, että mielenkiintosi heräsi! Voin todellakin suositella tätä detoxia, koska ainakin mun olo on niin uskomattoman hyvä tän jäljiltä, että haluan muidenkin mahdollisesti kokevan tän saman loistofiiliksen :) Blenderi helpottaa hommaa varmasti tosi paljon, samaten toimiva vedenkeitin - mulla kun ei ollut kumpaakaan näistä käytössä :D Onneksi on sentään liesi ja sauvasekoitin!

   Kiitos paljon vielä postauskehuista! Kiva juttu, että tyyli nappasi :)

   Poista
 2. Hyvä sä! Mä en varmaan ikinä pystyis vetämään mitään tollaista kuuria, jossa ei saa kunnolla syödäkseen :D Musta tuntuu että jo parin tunnin heitto ruoka-ajoissa saa mun kehon reagoimaan, niin saati sit jos joutuis elämään säästöliekillä monta päivää. Mut hienoo että tää sopi sun kropalle, ja oli kyl kiinnostavaa lukea ton kuurin sujumisesta :)

  ♥: Linda/Revontulipalo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih kiitos! Se on enemmän kuin fine, jos tällaisen kuurin ei koe sopivan omalle kropalleen :) Jokaisen keho käyttäytyy niiiiin eri tavalla ja vaatii erilailla ravintoa/energiaa, että se jaksaa. Se, mikä sopii yhdelle, ei välttis sovi toiselle taas ollenkaan. Hieno kuulla, että tästä postauksesta irtosi sullekin jotain edes mukavan luettavan muodossa :) Ja aina on huisia lukea muiden myös eriäviä ajatuksia omasta ajatusmaailmastaan!

   Poista
 3. Tosi kiinnostava postaus ja hyvin tehty! Noi ''reaaliaikaset'' fiilikset kuurin ajalta oli tosi hyvä lisä tähän. Tää kuulostaa kyllä kiehtovalta jutulta, varsinkin kun se vielä noin selvästi auttoi väsymykseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kehuista :) Olin kanssa itse ihan ällikällä lyöty, että miten paljon tällä detoxilla olikaan vaikutusta vireystasooni, ja kuinka huomattava ero on olossa ennen ja jälkeen!

   Poista
 4. Mä innoistuin tosta kyllä heti ja täytyy kyllä printata noi ohjeet itellekin! :D Oon kokeillut joskus jotain vastaavaa, mutta ei ne oo olleet kovin hyviä.. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee superhienoa! Jos päädyt tätä testaamaan, niin toivon todella, että tää sopii sulle paremmin kuin nuo aiemmat :) Ja jos käy niin, ettei tää tunnu ollenkaan hyvältä, niin ainahan sen voi jättää kesken. Mutta pidetään sentään peukut pystyssä, että tästä seuraisi vain yhtä positiivisia vaikutuksia kuin mullakin!

   Poista
 5. Kiva postaus ja tosi hyvä vinkki linkata vielä tarkat tiedot tähän tästä sun kuuristasi :) Kuvat ainakin herkullisia, mun mielestä elämässä kannattaakin koittaa aina pyrkiä syömään enemmän tai vähemmän näin, mutta tietysti niitä tehojuomia ja muita ei tarvitse sitten tehdä kuin juuri kuurinomaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kehuista! Oon sun kanssa ehdottomasti samaa mieltä, että pääsääntöisesti kannattaisikin pyrkiä syömään mahdollisimman terveellisesti ja käyttää paljon tuoreita (sekä puhdistavia) raaka-aineita :) Keho voisi koko ajan paljon paremmin, eikä päädyttäisi kovin huonoon jamaan.

   Poista
 6. Mä oon myös joskus kokeillut vastaavaa, mutta tuntui, ettei olo oikeastaan muuttunut mihinkään... Mutta toisaalta mulla oli ihan hyvä olo, kun aloitinkin eli ehkä jos olis ollut ennen kuuria joitain ongelmia, olis tietty saattanut tullakin muutosta! Mut olen sitten vaan tuon kokeilun jälkeen pyrkinyt juomaan noita detox-juomia aina välillä, mutta kuitenkin syönyt siinä sivussa ihan tavallisesti. Mulle tämä systeemi on sopinut parhaiten! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla sun kokemuksia detoxista, vaikka mitää maata mullistavaa tästä ei seurannutkaan :) Toi tapa lisätä detox-juomia normiruokailun oheen on tosi fiksua, tätä ajattelin itsekin ehdottomasti noudattaa!

   Poista

Sisällön tarjoaa Blogger.