Halloween-ajan kurpitsakeitto

29.10.2016

Sen lisäksi, että tähän aikaan vuodesta kurpitsoista kaiverrellaan ilmeileviä lyhtyjä, voi niistä myös tehdä aivan superherkullista sosekeittoa. Pakko vähän punastellen myöntää, että en ennen tätä syksyä ole maistanutkaan minkäänsorttista kurpitsaa zucchinia (eli kesäkurpitsaa) lukuunottamatta, mutta makumaailma paljastuikin huisin hyväksi. En siis enää yhtään ihmettele miksi Muumeissa pidettiin kurpitsakekkereitä kaikkine tästä valmistettuine sapuskoineen, ja miksi nämä juhlat olivat jymymenestys.

Neljää annosta kurpitsakeittoa varten tarvitaan 400 g kurpitsaa, 200 g bataattia, 1 pieni sipuli, 2 valkosipulinkynttä, 1 tl currytahnaa1⁄4 tl jauhettua korianteria, kasvisliemikuutio ja 2 dl kaurakermaa. Ensin käsitellään kurpitsa ja bataatti valmiiksi, eli kuorimisen ja siementen poistamisen jälkeen molemmat pilkotaan pienemmiksi paloiksi. Tässä samalla veitsen jo valmiiksi heiluessa silputaan sipuli ja valkosipulinkynnet. Seuraavaksi siirrytään hellan ääreen kattilan kera ja kaadetaan tänne öljyä, currytahnaa ja korianteria. Hetken kuumentamisen jälkeen voidaan sekaan heittää sipulit kuullottumaan, sekä lopuksi lisätä kurpitsa- ja bataattipalat kattilaan. Vettä kaadetaan heti perään sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät, ja kasvisliemikuutiolla annetaan keitolle lisämakua. Kasvikset saavat rauhassa kiehua kypsymiseen asti, jolloin keitto voidaan soseuttaa ja tehdä makua täyteläisemmäksi kaurakerman avulla. Itse tykkään lisätä keittoon vielä himpun verran mustapippuria sekä chilijauhetta, koska pitäähän ruoassa nyt ytyä olla edes pikkuisen. Varsinkin näin loppuvuodesta kylmyyden vallitessa on ihanaa, kun mausteet keiton seassa saavat olon lämpimäksi varsin vikkelään.

Pienenä lisävinkkinä vielä, että älä heitä kurpitsansiemeniä roskiin, vaan mieluummin paahda ne keiton kaveriksi! Kurpitsan putsaamisen jälkeen erottele siemenet siitä "seitistä", jonka seassa siemenet ovat, ja huuhtele siemenet lävikön avulla. Kuivahtamisen jälkeen siemenet levitellään uunipellille leivinpaperin päälle ja kaadetaan päälle tilkka öljyä sekä ripaus suolaa. Vaihtoehtoisesti nämä voi nauttia myös luomuna, taikka sitten lisää makua halutessa ripotella sekaan mustapippuria, chilijauhetta ja/tai paprikajauhetta. Siemeniä paahdetaan 175-asteisessa uunissa noin 15 minuutin verran. Nämä ovat aivan täydellinen lisä keittoon, sekä sopivat myös pieneksi välipalanaposteltavaksi.

4 kommenttia

  1. Ihana ohje <3 täytyy kyllä ehdottomasti kokeilla!

    http://saaralindb.blogspot.se

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtia, jos postaus inspiroi testaamaan! :-)

      Poista
  2. Oi nams tää menee testiin!<3

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.